Подручна ватрогасно-спасилачка јединица ”Мокра Гора”

Ватрогасно спасилачко одељење Мокра Гора је у саставу Ватрогасно спасилачког батаљона Ужице. Основана и почела са радом 17.09.2008. године и од тада је у приправности и режиму рада ватрогасних јединица у склопу Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.

Смештена је у просторијама у саставу Хотела Дрвенград – Мећавник и има све потребне услове за рад 24 часа свакодневно. Просторије су комфорне и прилагођене за рад такве јединице. На располагању запосленима су две гараже за смештај два ватрогасна возила и простор за свакодневни боравак и рад. У просторијама се налазе опремљен дневни боравак са кухињом и купатилом, као и простором за ноћни одмор.

Рад се обавља по сменама 24 сата увек са 4 смене и укупно 8 ватрогасаца. На располагању су два ватрогасна возила и то навално возило ТАМ Т5000 са 3000 литара воде и екстратом за пену за гашење пожара и шумско возило ТАМ 150 са 2500 литара воде. Оба возила поседују пумпу и комплетну заштитну и осталу опрему. Сви ватрогасци су опремљени личном заштитном опремом. Јединица је опремљена и делом опреме за техничке интервенције, опремом за рад у ноћним условима (агрегати, рефлектори), опремом за везу и сл.

ВСО Мокра Гора штити територију МЗ Кремна и Мокра Гора, целу територију Парка природе Мокра Гора и предео покривен шумама у државном и приватном власништву Шарган, Пањак, Столац, Кршање, Оштрељ и део планине Тара према Митровцу и језеру Заовине.

Све активности ВСО Мокра Гора обавља у оквиру ВСБ Ужице и Одељења за ванредне ситуације у Ужицу и све интервенције по потреби са осталим јединицама батаљона.