Никола Тесла

Никола Тесла (1856-1943)

За Николу Теслу, једног од најпознатијих српских и светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике, кажу да је „изумео“ XX век.

Најзначајнији Тесини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор.

Такође изумитељ је једног од начина за генерисање високофреквентне струје, а дао је и значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала као и у области рендгенских зрака.

Његовсистем наизменичних струја омогућио је знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину.
Никола Тесла једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, а то је јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља – Тесла.

Аутор је више од седам стотина патената регистрованих у 25 земаља. Његово име уведено је у Дом славних проналазача Америке. Најзначајнија награда у домену електричне енергије зове се Награда Николе Тесле, а додељује је Савет Електро инжењера. У осам америчких држава – Њујорку, Њу Џерзију, Пенсилванији, Колораду, Невади, Минесоти, Аризони и Индијани, датум Теслиног рођења је државни празник. На тај дан на свим јавним зградама мора се истаћи државна застава, а у свим школама један час посвећује се Тесли.

Ордење:
У Краљевини Југославији Никола Тесла је одликован орденом Белог орла првог степена, а од Чехословачке је одликован орденом Белог лава. Поред наведених одликован је и орденомСветог Саве, друге класе, Србија 1892., орденом независности Црне Горе 1895., орденом Светог Саве, прве класе, Краљевина СХС 1926., одреном Југословенске круне 1931., медаљом Универзитета у Паризу 1937. и медаљом Универзитета Свети Климент, Софија 1939. године.

Најзначајнији проналасци:
Од 1943. године Тесла се сматра проналазачем радија.
Изумитељ је електричног асинхроног мотора са полифазним алтернатором, са три фазе у облику звезде.
Био је главни промотер технике преноса електричне енергије наизменичном струјом.
Изумитељ и реализатор генератора фреквенције од 15 килохерца.
Изумитељ је даљинског управљања. Развио је Теслину бобину, на принципу Херцовог осцилатора, што је био први пројектовани одашиљач таласа, а тиме је поставио темеље телеаутоматике.

Патенти:
Актуелна листа Теслиних патената садржи библиографске податке о 166 патената из 26 земаља на свих пет континената.
Највише патената Тесла је имао у Великој Британији и Француској, по 29, у Белгији је имао 24 патента, у Немачкој 18, а у Италији 12.

Почасни докторати:
Никола Тесла проглашен је почасним доктором у бројним школама и универзитетима:
1. Техничка школа, Беч, 1908.
2. Универзитет у Београду, 1926.
3. Универзитет у Загребу, 1926.
4. Техничка школа, Праг, 1936.
5. Техничка школа, Грац, 1937.
6. Универзитет у Поатјеу, 1937.
7. Техничка школа Брно, 1937.
8. Универзитет у Паризу, 1937.
9. Политехничка школа, Букурешт, 1937.
10. Универзитет у Греноблу, 1938.
11. Универзитет у Софији, 1939.