Миодраг Петровић Чкаља

Миодраг Петровић Чкаља (1924-2003)

Био је српски глумац, један од најистакнутијих комичара бивше Југославије.

Глумом је почео да се бави у драмској секцији гимназије у Крушевцу.

Током Другог светског рата налазио се у Културно-просветној екипи 47. дивизије НОВЈ. После рата уписује студије ветеринарске медицине, али наставља да се бави глумом у КУД „Иво Лола Рибар“ у Београду. Године 1946. постаје члан Драмског студија радио Београда где почиње његова популарност учествовањем у емисији „Весело вече“. Од 1951. до 1977. био је члан Хумористичког позоришта у Београду. Први наступ на телевизији Београд има у хумористичкој серији „Сервисна станица“. Упоредо игра и у позоришту, између осталог и у представи „Бог је умро узалуд“ по којој је касније снимљен и филм , а потом и ТВ серија.

Од 1976. године имао је статус слободног уметника.

Поред улоге у „Сервисној станици“ најбоље улоге остварио је у серијама „Љубав на сеоски начин“, „Камионџије“ (1 и 2), „Врућ ветар“, као и у филмовима „Орлови рано лете“, „Бог је умро узалуд“, „Паја и Јаре“, „Авантуре Боривоја Шурдиловића“ и „Камионџије поново возе“.

Добио је Стеријину награду, Седмојулску награду, Нушићеву награду за животно дело, РТС-ову награду за животно дело и „Златног ћурана“ за животно дело на данима комедије у Јагодини.