Брус Ли

Брус Ли (1940-1973)

Кунг Фу борац, акциони филмски глумац, инструктор борилачких вештина, филозоф, филмски редитељ и оснивач „Џет кун до“ борилачког стила самоодбране.

Сматра се једним од најутицајнијих борилачких уметника свих времена, али и иконом поп кулутре XXвека. Често му се приписује залагање да се промени начин на који су Азијати репрезентовани у америчким филмовима.

Упознат је са филмском индустријом од стране оца, због чега се још као дете појављује у многим филмовима. Своју прву улогу остварио је кад му је било мање од годину дана у филму „Golden Gate Girl“.

Током филмске каријере снимио је више од 30 филмова чиме је извршио огроман утицај на жанр борилачких вештина.

Лијева трагична смрт остаје једна од најконтроверзнијих теорија завере која је обележила XXвек под мистериозним и неразјашњеним околностима.

Брус Ли је и данас култно име међу обожаватељима борилачких вештина, а Кинези га сматрају националним јунаком. У Пекингу је отворен музеј посвећен његовим филмовима, а у Хонг Конгу су му 2005. године подигли споменик. Исте године откривен је још један Лијев споменик на иницијативу „Урбаног покрета“ у Мостару. Биографија „Прича о Брус Лију“, коју је написала његова удовица Линда Ли, доживела је већ 14 издања.

Филмови:
1. Велики газда, 1971.
2. Песница гнева, 1972.
1. На змајевом путу, 1972.
2. У змајевом гнезду, 1973.
3. Игра смрти, 1978.