Добро дошли на Мећавник!

Добро дошли на Мећавник!

Мећавник је потврда идеје да онај који једном стекне свој дом, па га нажалост изгуби, може поново да га пронађе.

Као један од многобројних који нису могли да се врате кући, послије рата деведесетих, свеједно да ли због тога што им је све покрадено, а кућа спаљена, што је, на жалост, био случај са мојом породицом, или је то одлука која је дошла неслагањем са политиком у родном крају, донео сам одлуку и дом је направљен, живот је поново започет управо на Мећавнику.

Брдо које је на необичан начин, као острво, стајало окружено старијом браћом, узвисинама које су, такође као браћа штитиле ово острвца од вјетра и олуја. На том острвцу, у паузи снимања филма ”Живот је чудо”, прво у сновима, а касније у стварности, настао је градић направљен од борових талпи! Главна инспирација је био антички град Ефесус Ефес. Тај град је био један од првих који су обиљежили урбано језгро, обрнуто од данашњих градова чији смисао је давно исцрпљен, па се они данас шире без плана и реда и нико не зна како ће завршити и гдје ће то бити. Управо је због тога направљен Мећавник, ”средњевјековно утврђење” која се брани од свих врста тровања друштва. Одбрану налази у културној активности и производњи органске хране! На Мећавнику је фабрика сока, али и штала са тридесет крава, поврће и воће се узгаја на Бараковцу, недалеко од Мећавника, са самих врата кањона Белог Рзава. На једном од врхова планина Таре, испод врха Збориште, која стражари над Мећавником, на Иверу, направљено је прво скијалиште у Србији са вјештачким оснежавањем, а љети, траву са скијалишта пасе око двјеста оваца!

Мећавник је град из сна којег је утопијска слика претворила, ипак, у стварност. Културно поприште са фестивалима који се ређају један за другим, како по реду иду и годишња доба. Међу њима је први настао ”Кустендорф”, филмски и музички фестивал, на којем се такмиче млади филмски ствараоци и где стижу најозбиљнији аутори светског филма. Ништа мање важан је и музички фестивал ”Баљшој”, гдје се афирмишу млади извођачи класичне музике из Србије и Русије, али и из читавог свијета. Слика културног деловања на Мећавнику употпуњује се Јесењим фестивалом позоришта, те мајским Фестивалом писаца…

Ко дом свој нема никада га стећи неће каже Рајне Мариа Рилке, а ја вјерујем да онај који је имао па изгубио дом – поново ће га пронаћи. Мећавник је најбоља потврда за такву мисао, а његова отвореност, његове хотелске услуге, простори за семинаре, мале и велике школе, овај градић чине јединственим уточиштем за све људе који воле природу и културу!

Емир Кустурица