Гаврило Принцип

Гаврило Принцип (1894-1918)

Југословенски националиста и припадник револуционарне омладинске организације „Млада Босна“. Познат по томе што јеу Сарајеву 28. јуна 1914. године извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

Рођен је као четврто од деветоро деце Марије Мићић и Петра Принципа, у месту Обљај код Босанског Грахова. У Сарајеву је похађао Трговачку школу, а потом и Гимназију из које је, у шестом разреду, искључен због повезаности са једном ученичком противаустријском организацијом. Године 1912. сели се у Београд, где наставља даље школовање и ступа у везу са тајном организацијом „Црна рука“.

Основни политички циљ Гаврила Принципа био је да усмрти Франца Фердинанда, и тако обезбеди независност Босне и Херцеговине од Аустроугарске. Када је ухапшен, Гаврило Принцип осуђен је на 20 година затвора, због убиства и издаје, приликом чега изговара реченицу која улази у историју: „Ми смо вољели свој народ…“.

Умро је у 24-ој години живота од туберкулозе у затвору тврђаве Терезин у Чешкој. На зиду ћелије у којој је умро, Принцип је урезао цитат који такође улази у светску историју: „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу…“У истој ћелији написао је и свој једини сачувани литерарни рад – стихове који су носили политичку поруку. Његова песма први пут је објављена 1919. године, по завршетку Првог светског рата, у недељном листу „Звоно“, под насловом „Сарајевски атентат 1914“.

Три године наконсмрти младог побуњеника, његово тело пренесено је у Сарајево и сахрањено у заједничку гробницу атентатора „Младе Босне“.Тек 1939. године, након што је завршена „Капела Видовданских хероја“, посмртни остаци учесника атентата пребачени су и сахрањени у Старом српском православном гробљу. На плочи уграђеној у Капелу Видовданских хероја поред имена Видовданских хероја налазе се и Његошеви стихови: “Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити“.